Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе
   Инстаграм страница школе

   Јединствени, иновативни, креативни ...

   Ученичка задруга

   Учење кроз креативне радионице

   Актуелно

   Драги ученици, родитељи и радници ОШ „II шумадијски одред“, честитамо вам Дан школе. Ове године прослављамо 185 година постојања школе, на необичајени начин ван школе због актуелне пандемије. Поносни смо на наше ученике који су и у овим тешким временима дали свој допринос обележавању Дана школе у виду ликовних радова. 

   Упис детета у основну школу

       

   Имајући у виду ситуацију са коронавирусом и како би се избегле гужве по школама, ове године ће се уписивање Вашег ђака у први разред основне школе спроводити само у заказаном термину. Да бисте електронским путем заказали термин за упис, од 28. маја на Порталу еУправа биће омогућена услуга електронског заказивања термина за упис и тестирање детета у ОШ. Услуга ће бити доступна од 28. маја до 10. јула 2020. године, за термине уписа од 1. јуна до 20. јула.

    

   ВАЖНА НАПОМЕНА:

    1. Обављен лекарски преглед је предуслов да се дете упише у први разред. Стога Вас молимо да 

   приступите услузи заказивања термина за упис и тестирање само ако сте већ обавили лекарски преглед детета или сте сигурни да ћете обавити преглед до термина који сте изабрали за упис. Услуга на Порталу ће бити доступна више од месец дана, тако да имате времена за све.

   2. Ове године није потребно да понесете ниједан документ приликом уписа јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетак је само лекарско уверење које је дете добило пре 16. марта 2020. године, тј. понесите лекарско уверење ако сте дете водили на преглед пре објављивања ванредног стања или код приватног лекара.

    

   Хвала Вам што користите услуге електронске управе.

   Желимо Вашем детету срећан полазак у школу!

   Преузми документ 

   Онлајн тестирање за ученике 8. разреда – први пробни завршни испит

       

   Oнлајн пробно тестирање ће бити спроведено по следећој динамици:

   22. априла 2020. – тест из српског/матерњег језика

   23. априла 2020. – тест из математике

   24. априла 2020. – комбиновани тест

   Ученицима ће сваки тест  бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) , како би могли да му приступе у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају.

   Преко платформе mojaucionica.gov.rs и налога који им је проследио одељењски старешина, ученик приступа решавању тестова.

   Ученик ће на почетку сваког теста бирати језик на којем ради тест.

   Сваки ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено!

   То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку теста, ученици ће добити обавештење о дужини трајања тестирања.

   Повратну информацију о резултатима теста ученик ће моћи да види након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна, а ученик ће моћи да им приступи и анализира их. Наведено ће бити могуће логовањем на платформу са истим приступним налогом као и за решавање тестова.

   Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у терминима који ће накнадно бити утврђени.

   За ученике који немају техничке могућности да раде онлајн тест (они који не прате наставу онлајн), школама ће бити на располагању сва три теста у ПДФ формату, на дан комбинованог теста, тј. 24. априла, како би их одштампале и проследиле родитељима.

   Уколико су у могућности, родитељи могу да дођу до школе и преузму тестове у складу са мерама безбедности и под условом да не буду уведене ригорозније мере забране кретања. Ради ефикасности и што већег обухвата ученика тестирањем, препорука је да школе на време обавесте родитеље и прикупе информације о потребама за штампаним тестовима. Ове тестове родитељи неће враћати школи, већ ће наставници кроз редовну комуникацију са овим ученицима добити информације о њиховом постигнућу и на основу тога дати упутства и материјале за учење – припрему за завршни испит.

   Уколико не буду постојали услови за преузимање штампаних тестова, ученици ће преко РТС-а моћи да виде задатке и њихова решења.

   Желимо вам добро здравље и успех у учењу!

   Исказивање интересовања за упис у основну школу

        Упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, ове године ће, због актуелне ситуације и ванредног стања, почети касније. Уместо уписа, родитељи и други законски заступници, ће од среде 1. априла 2020. бити у могућности да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете, преко нове услуге "Исказивање интересовања за упис у основну школу" на порталу eUprava, као и телефонским путем.

      Контакт телефон ОШ "II шумадијски одред", за добијање потребних информација у вези са уписом детета у први разред је 026/4861-006, од 8:00 до 12:00 часова, а лица задужена за контакт су Хркман Наташа и Мартиненко Весна.

   Правила понашања на онлајн платформама за учење

        Драги ученици, подсећамо вас да правила понашања која важе у школи,  важе и на онлајн платформама за учење. Према упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја, наставници и стручни сарадници ће посебну пажњу обратити на могуће непримерено понашање ученика на платформама за учење. Сваки облик непримереног понашања биће евидентиран, непримерени садржај уклоњен са платформе, а  родитељи обавештени. Уколико се дигитално насиље између ученика настави и поред информисања родитеља и/или представља посебан ризик по ученика/ке изложене насиљу, школа је у обавези да поднесе пријаву надлежном Министарству унутрашњих послова и о томе обавести надлежну Школску управу.

    

          Поштовани родитељи, молимо Вас да обратите пажњу на садржаје које ученици постављају током процеса онлајн учења. Непримерено понашање ученика утицаће на оцену из владања на крају школске године.

   Желимо вам добро здравље и успех у учењу!

   Измена школског календара за основне школе - пролећни распуст

            Министарство просвете, науке и технолошког развоја донело је одлуку о измени Правилника о календару образовно-васпитног рада основних школа за 2019/2020.

              Уместо раније планираног распуста од 13. до 20. априла за основне школе у Републици Србији, без територије Војводине, настава на даљину одвијаће се према најављеном распореду од 13. до 16. априла, а наставак похађања наставе на даљину  за основне школе планирано је од 21. априла 2020. године.  У пеиоду од 17. до 20. априла биће емитoвани пригодни едукативни садржаји у вези са празником и садржаји који су у функцији квалитетног коришћења слободног времена.

   Преузми документ

   СОС телефонска линија 0800-200-201 за психосоцијалну подршку запосленима у просвети, родитељима и ученицима

         Министарство просвете, науке и технолошког развоја је због настале ситуације извршило пренамену СОС линије у функцији подршке за превенцију и умањење стреса у ситуацији ванредног стања које је последица епидемиолошке кризе.

            Сви ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања, који сматрају да им је потребна помоћ и подршка, оснаживање у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије могу позвати број 0800 200-201.

   Дежурства на телефону су организована сваког радног дана у периоду од 9-14 часова.

   Обавештење за родитеље - настава на даљину

            Влада Републике Србије донела је план о наставку реализације образовно-васпитног рада учењем на даљину. Почетак реализације образовно-васпитног рада учењем на даљину је 17. март 2020. године. Предвиђено је да се кроз различите начине и приступе омогући остваривање права ученика на образовање. 

              У организованом учењу на даљину које обезбеђује Министарство, фокус ће бити на програмским садржајима општеобразовних и стручних предмета са највећим фондом часова, који ће бити емитовани на радио телевизији Србије - Канал 3. Школе ће, у складу са сопственим ресурсима, организовати учење на даљину у оквиру свих предмета, на основу прописаног плана и програма наставе и учења, о чему ће родитеље и ученике обавестити путем школског сајта и средства комуникације.

   Обавештење за родитеље можете преузети овде.

   Обавештење о привременој обустави непосредног образовно-васпитног рада

            Обавештавамо родитеље и ученике да је Влада Републике Србије (15. марта 2020. године), због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обуставила непосредни образовно-васпитни рад у основним и средњим школама на територији Републике Србије. 

   Превентивне активности заштите од вируса

            Министарство просвете, науке и технолошког развоја у циљу превенције ширења евентуалне инфекције објавило је препоруке ученицима, родитељима и запосленима у школи:

   - редовно и детаљно прати руке

   - не додиривати очи, нос и уста неопраним рукама

   - не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду

   - употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке

   - родитељима и ученицима се препоручује да се одложе прославе и дружења

   - родитељима и наставницима се препоручује да заштите децу од непожељне панике.

            У оквиру изборног предмета Чувари природе ученици одељења 5/1 и 6/1 организовали су акцију "Помозимо напуштеним животињама". Од прикупљеног новца купљено је 15 кг хране за псе, која је заједно са прикупљеним простиркама предата Удружењу „Мрвица“...

            У уторак, 29.10.2019. у сарадњи са градском библиотеком ''Радоје Домановић'' у Великој Плани, реализована је прва у низу радионица ''Сакупљање књижевно-историјске грађе: почеци словенске писмености – Климент Охридски''. Радионица је део међународног пројекта и сарадње наше школе и школе ''Аврам Писевски из Скопља...

         У  ОШ ''Други шумадијски одред'' у Марковцу се шести пут заредом одржао школски фестивал науке. Школском фестивалу науке присуствовали су многобројни ученици, родитељи и мештани.

          Кроз низ интерактивних радионица из биологије, хемије, математике, физике, географије, историје, српског језика и радионица најмлађих, посетиоци су поред стицања теоријских знања, могли све научено и да практично испробају.

   У нашој школи реализована је прва међународна сарадња са основном школом „Аврам Писевски“ из Скопља у оквиру пројекта  "Поведи друга у библиотеку, нека то буде друштвени догађај".  Радионицу о поштовању различитости "Лимунчићи" реализовала је наставница биологије Маријана Пауновић са сарадницима Јелицом Минић и педагогом Наташом Хркман.

    

   Меѓународна соработка на ООУ,,Аврам Писевски“ – Kарпош, Скопје и ОШ „Други шумадиjски одред” – Марковац, Велика Плана.

   Екскурзија ученика осмог разреда реализована је од 23. до 25. октобра 2019. године на релацији Марковац - Сремска Митровица – Бијељина – Сарајево – Вишеград -Мокра Гора - Марковац. Ученици су видели важне саобраћајнице од нашег места ка северу наше државе, затим везу са суседном БиХ, важне реке попут Саве, Дрине и Босне, равницу Срем и Семберију, планине Авалу, Романију, Игман, Требевић, Мокру Гору и Златибор, крашка поља, клисуре, етно села, савремене градове, остатке римског доба, остатке из периода турске владавине, богомоље три различите религије, културне тековине као и флору и фауну посећених крајева. На тај начин су проширили своја знања и сусрели су се са оним што су учили током досадашњег школовања.

   Обележавање Дечје недеље ове године почело је манифестацијом "Јесења авантура" у подручној школи у Новом Селу. Манифестацији су присуствовале многе школе из општине Велика Плана, чији су ученици заједно са нашим ученицима учествовали у бројним радионицама и забавним активностима.

   РТВ Велика Плана