Основна школа
"II шумадијски одред"

   Вртларска секција Ученичке задруге „Весели основац“

   У нашој школи постоје два врта лековитог биља: старији, оформљен 2015, налази се у матичној школи у Марковцу, ограђен је жичаном оградом, а летос је постављена и нова улазна капија у врт. Врт има 24 леје између којих се налазе травнате стазе. Врт је уређен а леје су засађене расадом бројних врста лековитог биља. У врту се редовно одржавају часови баштованства – секције ОЈР-а у нашој школи - за ученике млађих разреда основне школе.

   Други врт, нешто млађи и постављен по другачије нацртаној схеми налази се у Ракинцу. Он је интегрисан у школско двориште и представља његов део. Пажљиво је негован, и у њему преовлађују лаванда и рузмарин. Осим тога имамо и две ронделе у којима гајимо лековите и украсне биљке, а све то је део склопа школског дворишта у коме се налазе и стакленик са јагодама, уздигнуте леје са поврћем (огледни школски повртњак) и бројне леје са украсним цветним врстама, зимзеленим грмовима и ретким врстама дрвећа (алеја старих липа, дрво гинка билобе, засад ароније, смиља, питомих купина, ружа итд). Цело двориште пажљиво одржавају ученици и запослени у школи у Ракинцу, и може се рећи да је то једно од најлепше уређених школских дворишта у Србији.

    У оба врта узгајамо врсте биљака које користимо за производњу чајева који се продају на штанду Ученичке задруге: вранилова трава, мајкина душица, нана, тимијан, жалфија, кантарион, еханицеа, хајдучица, матичњак, а ту су и зачинске биљке: рузмарин, љута паприка, анис, босиљак, першун, рукола. У наредном периоду покушаћемо да набавимо расад линцуре. Биље из вртова се користи и за израду цветних аранжмана, и за иновативну технику прављења осликаних отисака биљака у гипсу, која је развијена на часовима баштованства у нашој школи.  На тим часовима производимо и расад украсних и лековитих биљака: током првог полугодишта ученици су засадили расад следећих врста: алоја, кућна срећа, хлорофитум, сукуленте, резетла, мушкатла, рузмарин, мајчина душица. Активности баштованске секције представљене су и на школској манифестацији „Јесења авантура“ када је постављена изложба око 50 врста лековитих и зачинских биљака, а ученицима понуђена и радионица на којој су могли да направе свој примерак мале књиге о лековитом биљу.

   У наредном периоду планирамо да са ученицима радимо на производњи малих саксија и вртних украса од керамике, јер је школа недавно добила пећ за печење керамике и опрему за грнчарску радионицу.