Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе

Радионица о поштовању различитости - Лимунчићи

У оквиру међународне сарадње са основном школом „Аврам Писевски“ из Скопља и Пројекта – Поведи друга у библиотеку, нека то буде друштвени догађај, у нашој школи је одржана радионица Лимунчићи.

 

Циљ пројекта је именовање, описивање, сензибилизација и понашање усмерено на побољшање друштвеног процеса укључивања ученика са проблемима при читању и писању у узрасту од 12-14 година, као и превазилажење различитих потешкоћа кроз креативне активности и радионице, директно утичући на окружење у којем гравитирају.

 

Циљ радионице је подстаћи децу да размишљају о односу групе и појединца и увиде односе између општег (СВИ), посебног (НЕКИ) и појединачног (НИКО КАО ЈА).

 

Радионица је реализована 10.10.2019. у библиотеци матичне школе у Марковцу.

У радионици учествовало 20 ученика седмог и осмог разреда

Радионицу водила: Маријана Пауновић

Сарадници: Јелица Минић и Наташа Хркман

 

Планиране активности су довеле ученике до очекиваних исхода - Циљ радионице је постигнут. Сви ученици су схватили значења појмова дискриминација, предрасуде, стереотипи, посебно у односу на различите способности ученика - когнитивне (не читање, муцање, тикови, посебне потребе итд) или у  друштвеном контексту (ко има бољи телефон, таблет, рачунар итд.). Кроз приче из личног искуства ученици су закључили да постоји отуђење међу децом, недостатак комуникације, воље и истинског другарства, па зато има маргинализације и дискриминације оних који имају неки проблем. Такође, обзиром да је радионица одржана током Дечије недеље, унапређена су знања о правима детета.

 

Радионица је протекла у радној и динамичној атмосфери.