Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе

Школа и њена околина

ОШ ''II шумадијски одред'' се налази у центру Марковца, који је лоциран поред ауто-пута на 101 km деонице Београд – Ниш. Место је познато по старом храсту (старости 400 година), по коме и мотел, изграђен у националном стилу, носи овај назив. Иначе, на десетак километара од Марковца се налази црква Покајница, значајна за националну историју, као и Радовањски луг, место погибије и гроб великог српског јунака Карађорђа. Марковац је и петља на ауто-путу која повезује општине Свилајнац, Рачу, Тополу, Велику Плану и друге градове у централној Србији. Последњих година у Марковцу успешно ради неколико малих предузећа, која запошљавају део локалног становништва, а део мештана се бави пољопривредом или ради у ближим градовима.

Матична школа - Марковац

Матична школа је у Марковцу. Настава се одвија од 1. до 8. разреда у учионицама и кабинетима. Формирани су кабинети за историју и географију, математику и физику, биологију и хемију, за стране језике и специјализоване учионице за техничко и информатичко образовање  и за информатику и рачунарство, који су опремљени потребним садржајем.

У школи постоји и добро функционише школска библиотека, која поседује око десет хиљада примерака књига, које су увек на располагању, како ученицима тако и запосленима.

Школско двориште захвата површину од 0,84 хектара са пет зграда: стара школска зграда, новија школска зграда, кухиња са трпезаријом и кабинетом за информатику, сала за физичко васпитање која је ван употребе, зграда са котларницом, радионицом за техничко образовање у чијем саставу су и просторије које користи предшколска установа. У посебној згради се налази продужени боравак, који користе ученици првог и другог разреда, а често и ученици трећег и четвртог разреда.

У школском дворишту се налази етно двориште са аутохтоном кућом и спремиштем за кукуруз с почетка двадесетог века, које се користи и у настави за реализацију предмета народна традиција, као и за извођење приредби и  тематских часова. У близини овог дворишта је и птичарник у коме се чувају голубови и кунићарник са кунићима.

У оквиру дворишта се налази врт лековитог биља као и фонтана која улепшава овај простор. У близини фонтане налази се и пространа летња учионица.

У великом парку, који се налази у делу дворишта до улице, оформљен је кутак са дечијим справама и стазе кроз парк за шетњу ученика, као и мештана села.

Издвојено одељење - Ново Село

У издвојеном одељењу у Новом Селу настава се одвија од 1. до 8. разреда. Осим школске зграде, овде се налази и кухиња са трпезаријом и кабинет за информатику и рачунарство. У саставу школе функционише и предшколска установа.

 

Школа поседује пространо школско двориште од површине 1.15 хектара.  У њему се налази спортски терени за рукомет, кошарку и одбојку, као и справе за вежбање. У парку који се налази у делу дворишта до улице поплочане су стазе за шетњу ученика, а у припреми је и изградња летње учионице.

Издвојено одељење - Ракинац

У Ракинцу се налази издвојено одељење у којој наставу похађају ученици од 1. до 4. разреда у преподневној смени. У саставу школе постоји и одељење предшколске установе.

 

Школско двориште је површине 0.92 хектара са једном школском зградом и котларницом. У дворишту је изграђена летња учионица, поплочане стазе и прилази школи и изграђен мини пич терен.

Издвојено одељење - Пиносава

У Пиносави се реализује наставу у оквиру комбинованог одељења од четири разреда у школској згради која је реновирана 2002. године донацијом Данског Савета. Школско двориште је површине 0.40 хектара.