Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе

''Весели основац'' на Првој регионалној конференцији ученичких задруга у Нишу

Министарство просвете, односно Сектор за предшколско и основно образовање и васпитање, је у Нишу организовало Прву регионалну конференцију ''Ученичке задруге – могућности и значај за развој компетенција ученика'', 7. 12. 2022. године.

Прва конференција ученичких задруга је организована са циљем да се сагледају искуства и могућности које задруге доносе образовном процесу у Србији и региону. Том приликом излагачи су били уважени гости из Будимпеште, Републике Српске, Хрватске, Словеније, као и представници школа широм Србије у којима су основане задруге.

Министар просвете, господин Бранко Ружић, је свечано отворио Прву конференцију ученичких задруга, говорећи о значају који оне заузимају у образовању младих и о намери Министарства да настави са улагањима у оснивање и унапређивање рада задруга које се оснивају при школама. Након уводног говора, конференција је започета панелним дискусијама на три теме, у којима су учествовали гости из региона са начелницом Сектора за основно образовање:

  1. тема: Законска регулатива ученичких задруга кроз образовни систем

  2. тема: Финансирање ученичких задруга

  3. тема: Изазови из праксе рада ученичких задруга

О овим темама говорили су стручњаци из поменутих земаља – директор Републичког педагошког завода Републике Српске, потпредседница Хрватског савеза ученичких задруга, представник школе ''Јанка Модра'' из Дола при Љубљани.

Након опсежне панелне дискусије уследила су обраћања реализатора активности при задругама са следећим темама:

  • Ученичка задруга и функционисање у основној школи (Станари, Добој, Република Српска)

  • Ученичко задругарство у хрватским школама (Хрватски савез УЗ из Загреба)

  • Развој предузетничких компетенција на свим нивоима школе (стручњак за образовање, ''ЕдуАкција'', развој образовног потенцијала и саветовање, Љубљана)

  • Прикази пословно-предузетничких компетенција у васпитно-образовним институцијама преко конкретних активности и примера у пракси (Српски образовни центар ''Никола Тесла'', Будимпешта).

Наша школа је била једна од три школе из Србије која је одабрана да презентује резултате свога рада у области ученичког задругарства. Поред наше школе, излагање су имале ОШ ''Јездимир Трипковић'' из Латвице код Ариља и ОШ ''Карађорђе'' из Велике Плане.

Тема наше презентације била је ''Развијање међупредметних компетенција кроз Обогаћени једносменски рад и активности Ученичких задруга''. Презентација је обухватила приказ конкретних продуката рада наших активности, приказ секција ученичке задруге ''Весели основац'', образовни камп, сарадњу са школама из региона (из Македоније и Републике Српске), реализоване пројекте које је финансирало Министарство просвете и Министарство правде. Након излагања, оцена гостију и организатора била је изузетно похвална, а представница Министарства је високо оценила руковођење школом и организацију наставних и ученичких капацитета у циљу позитивних исхода које су дали продукти рада нашег ''Веселог основца''.

У холу испред конференцијске сале своје продукте рада представио је велики број школа које реализују активности Ученичких задруга, међу којима је био и штанд ''Веселог основца''. На штандовима су се могли видети производи ђачких руку, производи од магнета, привезака, фотографија, преко разних ситница, до меда и џемова. Био је то скуп креативних идеја опредмећених рукама ученика у оквиру секција задруга.

За нашу школу и функционисање ученичке задруге, ова конференција има вишеструки значај – од могућности за ширење сарадње, преко усвајања искустава других школа до имплементирања потпуно нових идеја и капацитета до којих се може доћи у даљем раду и развоју активности и компетенција кроз ученичку задругу.

Наставница српског језика Бојана Голубовић