Основна школа
"II шумадијски одред"

   Познати дечји писац – Јасминка Петровић - у посети нашој школи

   Наша школска библиотека имала је ту част да прошлог децембра угости нашу познату књижевницу Јасминку Петровић. Јасминка је тренутно у врху српске књижевности за децу, њене књиге објављује Креативни центар, а недавно је добила престижну италијанску награду која се додељује најбољим писцима за децу. Пре пар година сарађивали смо са њом када је радила трећу епизоду своје серије „Читањац играњац“, и тада је изразила веома похвално мишљење о раду наше школе и нашем школском врту.

   Овог пута Јасминка је дошла у организацији Сеоског културног центра Марковац, у оквиру пројекта посвећеног стваралаштву Бранка Ћопића и његовом делу за децу „Јежева кућица“. Ево шта је о одржаној радионици написала Јасминка Петровић:

   „Данас, 6. децембра 2021. одржана је динамична и занимљива радионица инспирисана чувеном поемом ЈЕЖЕВА KУЋИЦА, Бранка Ћопића. Окупили смо се у библиотеци ОШ "Други шумадијски одред" у Марковцу. Након што су нас ученици-глумци увукли у шумске згоде и незгоде      и  сви заједно смо размишљали о могућим крајевима ове стиховане приче. Разговарали смо о кућама од опшег добра у Марковцу, колико је за све нас важан дом али и како се осећају они који изгубе кров над главом. Радионицу је модерирала редитељка Анђелка Николић, уз подршку психолога Александре Миладиновић. Хвала библиотекарки Јелици Минић, хвала учитељицама, а највише хвала ђацима који су ведро глумили и мудро говорили.

   Ова радионица је део пројекта "Kоји је то међу вама Бранко Ћопић", чији је циљ да се Ћопићева дела обасјају новим светлом, без предрасуда, а у духу савременог детета. Пројекат реализује удружење "ОK - Образовање и култура", уз подршку Министарства културе и информисања Србије, у сарадњи са Читаоницом „Екатарина Павловић“, удружењем Хоп Ла и Школски врт - Марковац, Анђелка Николић, Александра Миладиновић “.

   Радионица је била намењена трећацима, а осим њих били су присутни и ученици који су укључени у Дечји клуб Сеоског културног центра. Радионица је трајала 90 минута, и на њој се смењивало више различитих активности, које су ученицима биле интересантне, тако да је време пролетело. Осим учитељице 3/1 разреда Гордане Ђорђевић, часу су присуствовале и Виолета Милосављевић, Славица Богосављевић, Даница Милетић и вероучитељица Драгана Миленковић. Све су учествовале и у припреми ове радионице.

   Школски библиотекар

   Јелица Минић