Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе
   Инстаграм страница школе

   СВЕТИ САВА – ПУТЕВОДИТЕЉ У ЖИВОТ ВЕЧНИ

   Вођени идејом вероучитељице Драгане Миленковић, недеља после распуста у нашој школи организована је у част нашем највећем просветитељу, Светом Сави, као путеводитељу у живот вечни, у живот који следимо и коме се неуморно враћамо сваког 27. јануара. Дани ове седмице били су читави обележени свечаним духом Светога Саве. Тематска недеља је почела угледним часовима учитељица Соње, Бојане и Љубинке у ИО Новом Селу, у понедељак, 23.01. Занимљивим одабиром тема, ученицима је предочен живот средњег века, обичаји, тежње да се народ у то доба описмени упркос тешком начину живота. Након часова ученика разредне наставе, предметну наставу су на Савине заслуге подсетили ученици из Марковца, Илија, Неда и Каћа, који су дошли са наставницом историје, Наташом Станојевић, и презентовали цео Савин пут, од рођења до упокојења и канонизовања нашег великог светитеља.

    

   У уторак, 24.1. одржан је угледни час у ИО у Новом Селу, у корелацији српског језика и књижевности и верске наставе, у предметној настави. Часу су присуствовали и ученици разредне наставе, учитељи и наставници. Ученици 6/2 су за ту прилику израдили презентацију ''Свети Сава, православље и српство'' са наставницом Бојаном Голубовић, а ученици 5/2  су са вероучитељицом Драганом говорили о задужбинама, апокрифним причама и легендама о Савином путу кроз православље.

    

   Среда, 25.1. донела је нове приче о Сави. Дан је почео ''Химном Светом Сави'', коју је са ученицима предметне наставе извео наставник музичке културе, Станислав Дамјановић. Угледни час из српског језика у 6/2 сада је говорио о песми Војислава Илића ''Свети Сава'' и ученици су анализирали древне симболе, порекло имена Растко, значење имена Сава, анализирали путовања Светог Саве. Часу су присуствовали сви ученици предметне наставе са својим наставницима, и ученици разредне наставе са учитељицама. Затим је наставница Наташа опет презентовала свим ученицима живот и обичаје у средњем веку, историјске чињенице о путу Савиног замонашења и развоја средњовековне српске краљевине. Ученици су након овог часа у школском дворишту правили реплике бунара, инспирисани Савиним бунаром са Хиландара, повезујући тако архаичне мотиве са својом свакодневицом.

    

   У четвртак, 26.1. тематски дан посвећен Светом Сави реализован је у свим нашим школама. Угледне часове изводили су у Новом Селу наставница ликовне културе Јелица Минић, на тему „Свети Сава и уметност његовог доба“, наставница биологије, Маријана Пауновић, на тему  ''Свети Сава, родоначелник савремене медицине'', учитељица Љубинка на тему "Одећа и накит у доба Немањића". За сам крај овог динамичног дана у Новом Селу, вероучитељица Драгана је одржала још један угледни час о задужбинама Немањића, о развоју и утемељењу наше православне вере, након чега је уследио квиз знања, као пример занимљиве евалуације на крају тематске недеље. Овим часовима су присуствовали наставници, учитељи и педагог Наташа Хркман.

    

   Учитељице Слађана Спасић, Гордана Ђорђевић и Даница Милетић су у Марковцу организовале тематски дан и том приликом су ученици подељени у групе радили, а затим извештавали о животу и делу Светог Саве. Теме у разреду 4/1 су реализоване кроз радионице: Растко Немањић дечак и младић, Рад монаха Саве, Савина смрт и Спаљивање мошти Светог Саве.          

    

   Просторије наших школа на крају овог дана красили су ученички ликовни радови, као групни резултат представе о Сави и Немањићима. Посебно су били занимљиви радови настали у Новом Селу, на часу ликовне културе, на којем су деца помоћу пера и мастила исписивала натписе и цртала Савин лик и  Храм Светог Саве.

    

   Била је ово једна свечана, марљивим радом обележена недеља, баш онако како верујемо да би Сава волео да изгледа. На  Савиндан, ученици су са својим наставницима и учитељима, директором и свима осталима запосленим у школи, присуствовали светој литургији у црквама у Марковцу, Ракинцу и Новом Селу. Славски колач је у цркви у Новом Селу резао наставник Зоран Маринковић, након чега смо скупа присуствовали свечаном славском ручку, за здравље и спасење наших будућих генерација.           

                  

                        Наставник српског језика и књижевности: Бојана Голубовић