Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе

Трећи школски фестивал науке

Трећи школски фестивал науке реализован је 23. новембра 2016. год, у кабинетима матичне школе у Марковцу. Планирани циљ овогодишњег школског фестивала, промоција и представљање науке на начин подједнако близак свима,  у потпуности је остварен.

Посетиоци и ученици наше школе могли су да  виде различите интерактивне поставке, радионице које су за циљ имале оспособљавање за повезивање стечених знања, и занимљиве експерименте, из области:

Ø  ИСТОРИЈА (Наташа Станојевић и Јелица Минић)

Посетиоци су могли да погледају изложбу предмета, прављених од глине на тему праисторије, али и да виде изложене оригиналне предмете из периода неолита, као и да уживају у крекерима прављеним по рецептури „прошлост-садашњост“. Радионица керамике дочарала су им вештине људи из доба неолита, а макете станишта из праисторије то како се у давно време живело. Ученици су могли да решавају загонетни лавиринт, који је за циљ имао проналазак пута до неког историјског периода, као и да осете како је то бити археолог, док откривају фрагменте предмета и реконструишу изглед артефаката на основу пронађених остатака. 

Ø  МАТЕМАТИКА (Драган Живановић)

Ученици су презентовали различите технике множења вишецифрених бројева без потписивања, логичке игре са шибицама и фигурама различитих облика. Такође, посетиоци су могли да решавају математичке загонетке и мозгалице, да се упознају са тајнама оптичких илузија и да на рачунару реше неки логички проблем.

Ø  ФИЗИКА (Снежана Николић)

На штанду физике, заступљени огледи били су засновани: на прављењу вакуума сагоревањем ваздуха у затвореним посудама, на чињеници да је вода гушћа од уља (Лава-лампа). Посетиоци су могли да се увере да воће коришћењем електрода од бакра и цинка може да произведе струју (лимунова батерија), и да виде како течност за суђе смањује трење, и балон може да се избуши а да не пукне.

Ø  БИОЛОГИЈА (Маријана Пауновић и Бојана Здравковић)

Уз помоћ апликације на рачунару, ученици су објашњавали тзв. Струпов ефекат, појам папиларних линија и значај узимања отисака у криминологији.

Ученици су посетиоцима показали правилно узимање и дешифровање отисака (тип личности на основу типа отиска).

Помоћу шеме развојног циклуса ваљкастог црва трихине, нацртане на хамеру, ученици су објашњавали начин заразе овим црвом и мере превенције (микроскоп: ларве трихине у мишићима). Посетиоци су добили по један обојен цвет хризантеме, након поступка бојења коришћењем боја за колаче.

 Ø  ГЕОГРАФИЈА ( Милош Несторовић и Зоран Маринковић)

На основу анализа топографских карата на равној површини, посетиоци су могли да разумеју појам оријентације, да одређују стране света, као и положај места и тачака на карти. На основу макете издана ученици су објашњавали географске чињенице, објекте и односе у хидросфери, а задато им је и да препознају и наведу мере за заштиту и унапређивање стања хидросфере.

Ø  ХЕМИЈА ( Санела Поповић и Маријана Пауновић)

Ученици су изводили огледе, који су били засновани на реакцијама добијања тешко растворних хидроксида, запаљивости алкохола, двоструке измене соли, или калијум-перманганата као индикатора, у оквиру хемијског камелеона. Посетиоци су могли да виде магму и слоновску пасту за зубе, да присуствују реакцијама оксидо-редукције и да примене правило „слично се у сличном раствара“, у оквиру поларности-неполарности супстанци.

По први пут учешће су узели и ученици разредне наставе, које је организовала учитељица Даница Милетић. Наши најмлађи ученици употпунили су фестивал извођењем поставки које су се односиле на кретање молекула воде, густину супстанци и понашање гаса.

У реализацији фестивала учествовали су ученици од петог до осмог разреда, израдом информативно-едукативних паноа, презентовањем радова, извођењем огледа, испунивши улогу доброг домаћина. Ове године сачињен је лого Фестивала науке. Захваљујући доброј организацији дежурних наставника, посетиоци су у групама обишли све поставке. Коришћење искустава са сличних манифестација, допринело је успешности трећег Фестивала науке, што има за последицу више инвентивности у избору огледа и радова  за наредни фестивал.

 

Овогодишњи Фестивал науке, посетиле су школе из наше околине:

Ø  ЕУШ „Вук Караџић“ – Велика Плана

Ø  О.Ш „Надежда Петровић“ – Велика Плана

Ø  О.Ш „ Карађорђе“ – Велика Плана

Ø  О.Ш „Вук Караџић“ –Крњево

Ø  О.Ш „Радица Ранковић“ - Лозовик

Ø  О.Ш „Академик Радомир Лукић“ - Милошевац

Ø  О.Ш „Ј.Ј.Змај“ – Свилајнац

 Вртић „ Дечије царство“ - Велика Плана (Марковац и Ново Село).

 

Медијски нас је подржала локална RTV PLANA.

Успешност фестивала и оправданост да се исти организује и следеће школске године показује и књига утисака својим садржајем.