Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе

Седми Школски фестивал науке, 2022/23.

Седми Школски фестивал науке одржан је у ОШ "Други шумадијски одред" у Марковцу, 30.11.2023. године, на коме су учествовали ученици разредне и предметне наставе који су представили науку посетиоцима кроз занимљиве, креативне и интерактивне радионице. Посетиоци фестивалу могли су да учествују у бројним радионицама у оквиру предмета биологија, хемија, математика, физика, информатика, историја и предмета разредне наставе.

 

Биологија - наставница биологије Маријана Пуновић је са својим ученицима представила тему здраве исхране где су приказали четири поставке:

  • Горка истина о шећеру - где су ученици представили посетиоцима колико шећера има у намирницама које свакодневно деца уносе и колико је велика количина шећера опасна по здравље.

  • Који је твој БМИ број - где су ученици уз помоћ апликације на телефону одређивали посетиоцима Индекс телесне масе и на основу резултата указивали на неправилности у исхрани.
  • Витамини - ученици су огледом доказивали где има више витамина Ц, у лимуну или поморанџи.
  • Жив печен, недопечен - ученици су упознали посетиоце са грађом и физиологијом квасца, као и са рецептима за добијање домаћег квасца од воћа, кромпира или брашна.

 

Хемија -  наставница хемије Санела Поповић са ученицима одељења 8/1 представила је неколико поставки на тему соли.  Соли су јонска једињења, различитих боја, растворљивости, структуре али истог чврстог агрегатног стања. Огледи су се односили на хемијска својства соли, њихово добијање и хидролизу. Применом индикатора; метил - оранжа  и фенолфталеина уочила се различита боја тј промене PH- вредности. Добијање и хемијска својства, потврђена су издвајањем гаса и плаве, црвене и жуте боје талога.

 

Историја - наставница историје Наташа Станојевић у сарадњи са наставницом ликовне културе Јелицом Минић и ученицима од петог до осмог разреда, приказали су тему „Праисторија“. Преко материјалних, писаних, сликовних и практичних радова и извора упознали су посетиоце кроз различите периоде праисторијског развоја човека од постанка, проналаска ватре, точка, употребе различитих материјала до развоја сликарства и формирања различитих места где су људи формирали своје заједнице како би опстали. Велики број посетиоца било је заинтересовано за прављење различитих предмета, од глине, из праисторије. Затим радионица са прављењем показивача за књиге са елементима праисторије и решавање занимљивих лавирината  уз помоћ и подршку ученика асистената, затим изложбени део са литературом и материјалним предметима који су прављени од глине.

 

Математика - поставке из математике на Школском фестивалу науке имале су једним делом научни, а другим забавни карактер. Ученици шестог разреда су демонстрирали како се од различитих геометријских облика могу креирати аеродинамичне фигуре. Порекло такозваних арапских бројева презентовали су ученици осмог разреда, који су посетиоцима указали на историјски развој цифара које данас користимо у декадном бројевном систему. 

 

Информатиика и рачунарсто - на овогодишњем Школском фестивалу науке, по први пут су реализоване радионице/поставке из информатике и рачунарства. Радионице су биле продукт ученичких активности које су ученици осмишљавали и реализовали у оквиру ОЈР-а, а које су представили ученици шестог разреда: Иван Бодић, Илија Поповић, Филип Јовановић, Тамара Савић и Јелена Благојевић са наставницом Оливером Стојчић. Посетиоци су имали могућност да се упознају са микробитом и могућностима његове применом у свакодневном животу.

  • "Микробит гаража", ученици су демонстрирали модел паметне гараже и показали како се микробит уређаји могу програмирати и повезати помоћу радио везе како би слали податке о улазу и излазу и на тај начин приказивали број слободних места у гаражи.

  • "Микробит клавијатура", посетиоци су имали прилику да свирају на клавијатури направњеној од празних лименки. Ученици су показали како може да се споји екологија са програмирањем и показали како се могу генерисати различити тонови уз помоћ микробитова.

  • "Микробит игрица", у овом пројекту  ученици су показали како се могу повезати два програмска језика Scratch и MicroPayton како би се направила игрица, где је употребљено блутут повезивање микробита са интерфејсом игрице.

 

Физика - На овогодишњем фестивалу ученици су физику представили кроз 13 огледа. Кроз ове поставке посетиоци су добили одговоре на многа питања, пре свега, да ли баш све течности проводе струју, како је могуће ефикасно угасити пожар, објашњење како је могуће балансирање великог броја ексера на врху једног ексера, како настаје механичка реонанција, шта је преламање светлости, које су основне карактеристике равних огледала, објашњење центрифугалне силе, слепе мрље, одговор на питање да ли је чаша икада потпуно празна, и кроз пар занимљивих огледа је представљен кисеоник. По оцени присутних, наши ученици су им приближили физику на један једноставан, јасан и врло занимљив начин. Физику су кроз један тимски рад представили ученици 6/1, 6/2 и 8/1. Овогодишњи концепт је био да се представе огледи за чију реализацију се користе  материјали  који се могу наћи у свакодневном окружењу.

 

Разредна настава, Марковац - учитељице Даница Милетић и Зорица Петковић су одржале радионицу "Часовници". Радионица је посвећена историјату часовника - мерењу времена. Састојала се од изложбеног дела, где су ученици првог и петог разреда били учесници радионице и посетиоцима представили почетак мерења времена, на које начине је човек мерио време до данашњих дана. Изложене су све врсте сатова: стони, зидни, ручни, дигитални, пешчани,... У оквиру изложбеног дела радионице изложени су радови са Обогаћеног једмосменског рада на којима су ученици на веома маштовит начин правили сатове од глине.

 

Разредна настава, Ракинац - Посетиоци су могли да виде различите интерактивне поставке, радионице које су за циљ имале оспособљавање за повезивање стечених знања и занимљиве експерименте из различитих области: историја, географија, биологија, хемија, физика, математика и експерименте ученика нижих разреда. Учешће су узели и ученици од првог до четвртог разреда из Ракинца. Њихове поставке су биле следеће: боја путује, дугине боје, бинарна наруквица, слагалице, антистрес балон, жабица питалица, чесма, ватромет у чаши, мини штанд, вулкан пена и магнет.