Основна школа
"II шумадијски одред"
Инстаграм страница школе

 Осми школски фестивал науке, 2023/24.

На овогодишњем фестивалу који је реализован 29.11.2023. године, ученици су физику, хемију и биологију представили кроз следеће поставке:

„Перископ“, „Симетричност лика и предмета код равних огледала“ и „Електромагнет“, “Погоди боју раствора”, “ Хемијски коктел”, “Соли”, “Диносауруси”, “ДНК-шифре”, “Брајево писмо”, “ Знаковни језик”.

Кроз поставке из физике могло се сазнати како функционише перископ, који су његови саставни делови и да се посетиоци практично упознају са применом перископа који је направљен за ову прилику. Поред тога могло се видети како је могуће направити један електромагнет и како он заправо функционише, а могло се научити нешто о равним огледалима, односно о основној карактеристици равних огледала.

Поставке из хемије приближиле су посетиоцима употребу индикатора, правило поларности коришћењем супстанци из свакодневног живота, као и особине соли, киселина и база.

Млади биолози су посетиоцима открили грађу ДНК, начин комуникације са слепим и глувонемим особама и тајне еволуције.

Поставке су кроз један тимски рад представили ученици 7. и 8. разреда, све време су показивали велику иницијативу и креативност, а током самог фестивала и велику одговорност.

Све поставке су биле интерактивне, па су посетиоци могли самостално да испробају оно што им је приказано.

По оцени присутних, наши ученици су им приближили науку на један једноставан, јасан и врло занимљив начин. 

Наставница историје Наташа Станојевић имала је учешће са темом „Путевима древне Грчке“, где су се посетиоци наше школе упознали са грчком културом,  грчким алфабетом, наоружањем, архитектуром, у изради различитих предмета од глине и решавањем лавирината, у сарадњи са наставницом ликовне културе  Јелицом Минић. Наставник географије са ученицима је спремао  планете, демонстрирао ерупцију вулкана и спремио низ занимљивих прича о Земљи и планетама  са ученицима 5.-ог разреда.